Een middelbare school in de jungle van Oeganda

Wandelen voor een goed doel is niet zomaar kilometers stappen en je steentje bijdragen. Tijdens de wandeling heb je tijd om te reflecteren over de situatie van anderen. Door goed te beseffen waar je precies voor stapt, maak je jouw wandeltocht des te waardevoller. Niet alleen voor de mensen die je helpt, maar ook voor jezelf.

Wie dit jaar meestapt met Walk 4 Charity steunt zo een educatief project in Oeganda dat meerdere lokale problemen tracht op te lossen. Het eindresultaat van het project zal een middelbare school zijn in de jungle rond Fort Portal, een stadje in het westen van Oeganda.

Afgelegen dorpjes

De kinderen die daar in de afgelegen dorpjes wonen, moeten heel wat obstakels overkomen om naar school te kunnen gaan. Volgens Cunina de enige manier om op een duurzame manier de cirkel van armoede te doorbreken. 

Dankzij Belgische Cuninapeetouders krijgen heel wat kansarme kinderen al een financiële steun om alle schoolkosten te kunnen dragen. Lokale gezinnen verdienen er soms maar €12 per maand. Een erg belangrijke start dus en meteen het grootste obstakel uit de weg geruimd. Maar dat is jammer genoeg niet het enige probleem.

Een veilige tocht door de jungle?

Momenteel kunnen de kinderen in de jungle veilig en dicht bij huis zowel naar de kleuter- als de lagere school. Er is echter geen middelbare school in de buurt, waardoor de kinderen genoodzaakt zijn om een tocht van 5km door de jungle af te leggen naar de dichtsbijzijnde middelbare school.

Deze tocht door de jungle is niet zonder gevaar. De regio kampt met geweldadige bendes, die er niet voor terugschrikken om jonge kinderen (vooral meisjes) te kidnappen en te gebruiken om maandelijks losgeld te vragen bij de ouders.

Naar school weg van thuis

Sommige kinderen kunnen terecht bij een familielid dat dichter bij de school woont, maar ook die oplossing kan gevaarlijk zijn. Deze kinderen zijn meestal een extra mond om te voeden en worden laatst in de rij van prioriteit, familieliefde en schoolhulp geplaatst. Dat weegt op hun zelfbeeld en schoolresultaten. In het ergste geval ervaren ze zelfs misbruik.

Het antwoord van Cunina

Dat zijn belangrijke redenen voor Cunina om in te zetten op een middelbare school midden in de jungle, dicht bij de kinderen. We bouwen de school vlak naast de bestaande kleuter- en lagere school, zodat de kinderen gewoon dezelfde veilige weg kunnen blijven volgen. Een weg die hopelijk leidt tot een prachtig leven waarin ze hun droom waar kunnen maken.

Als je dit jaar meestapt met Walk 4 Charity hopen we dat je onderweg ook even inbeeldt dat je door de jungle wandelt en hoe jouw weg je tot vandaag heeft geleid. Maar hoe een weg in Oeganda er helemaal anders uit kan zien.

Dankjewel om mee te stappen!

De visie van Cunina

Cunina is er rotsvast van overtuigd dat onderwijs de sleutel naar een betere toekomst is. Wie onderwijs kan volgen, kan een beroep leren. Dat betekent evenveel als een weg uit de vicieuze cirkel van armoede. Voor Cunina is niet alleen de toegang tot onderwijs belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan. Onderwijs is noodzakelijk voor individuele en maatschappelijke ontplooiing en leidt tot duurzame ontwikkeling.

We ijveren in onze 6 partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti , Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) voor een betere toegang en kwaliteit van basis en secundair onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuiging.